top of page
Zoeken

4 Tips voor vrouwen die veel staan

Bijgewerkt op: 11 feb. 2020

Veel zitten wordt als de grote schuldige gezien van een slechte houding of rugklachten, en terecht! Maar de hele dag staan kan net zo problematisch zijn.


Vrouwen die de hele dag zitten kunnen we leren om af en toe op te staan en te bewegen of ergonomische aanpassingen doen (vb: sta-bureaus) . Ook kunnen we kracht- en mobiliteitsoefeningen geven die een positieve invloed hebben op de houding (filmpjes hierover volgen, dus hou het YouTube kanaal in het oog!), om te voorkomen dat rugklachten op lange termijn een serieus probleem worden.



Helaas worden er enkel tips gegeven aan diegene die de hele dag zitten, en zijn we vergeten aandacht te geven aan de personen die de hele dag op hun voeten moeten doorbrengen.

Vrouwen die de hele dag staan hebben meestal een grotere lordose (holle rug) of een bekkenkanteling naar voor (dit is een generalisatie, het omgekeerde kan ook maar komt minder vaak voor).


.

1. Sta anders.


Veel mensen vragen mij oefeningen, en die zijn inderdaad zeer belangrijk. Maar ze zullen ook aandacht moeten besteden aan hun dagelijkse houdingsgewoonten. Dan pas kan de bal aan het rollen gaan!

Activeer de bilspieren en buikspieren om jezelf in een iets meer achterste bekkenkanteling te krijgen. Met 1 been wat hoger staan of een been voor het andere zetten zorgen er ook al voor dat het bekken gekanteld wordt in de andere richting (waardoor je dus van een holle naar een plattere rug gaat!).


Vergeet niet dat deze aanpassingen bewust moeten gebeuren voordat ze onbewust kunnen worden. Met andere woorden, wees consistent met deze basisaanpassingen en uiteindelijk zul je merken dat je een betere rusthouding ontwikkelt.


2. Leer volledig uit te ademen.


Als je leert om volledig uit te ademen, kantelt het bekken naar achteren en komen de ribben naar beneden, waardoor je uit buitensporige lordose (holle rug) komt en een deel van de irritante onderrugpijn die je ervaart, wordt verlicht. Een van mijn favoriete oefeningen hiervoor is geïnspireerd door Sarah Duvall die mij de oefening aanleerde tijdens de opleiding pre-en postnatale fitness.







3.Verander regelmatig van houding.


Ik vertel onze klanten altijd dat de beste houding degene is die voortdurend verandert. Misschien kan je toch even gaan zitten, even op je rug gaan liggen of in een knielende positie gaan zitten.

Als je de vrijheid hebt om een aantal mobiliteitsoefeningen of ademhalingsoefeningen te doen gedurende de dag, neem een matje, ga op de grond liggen en doorbreek je patroon.

Vraag gerust naar gepaste oefeningen tijdens één van onze personal trainingen of groepstrainingen. Wij maken dan even de tijd om een kort schema op te maken, aangepast aan jouw lichaam!


Als rollen op de grond geen optie is, probeer dan een gesplitste houding te integreren terwijl je staat. Het is veel moeilijker om te staan in overmatige lordose als je in één been voor het andere zet dan als je voeten naast elkaar staan.


4. Vermijd het erger maken van je holle rug tijdens het trainen.


Wanneer je de hele dag in extensie staat en deze houding tijdens je trainingsprogramma gaat voeden, kunnen klachten erger worden. Een correcte houding tijdens het squatten, deadliften en pompen zijn dus zeer belangrijk.














Over Muscula:


• Gespecialiseerd in fitness voor vrouwen (krachttraining en uithoudingstraining).

• Pre- en postnatale fitness: fit voor, tijdens en na de zwangerschap. Extra aandacht voor het trainen van bekkenbodemspieren en buikspieroefeningen na de bevalling.

• Universitair geschoolde trainsters.

• Personal training, small group personal training en voedingsadvies.

• Fitness in Limburg: Diepenbeek dicht bij Hasselt, Bilzen en Genk.


Meer info:

Bij Muscula vind je de geschikte fitness coach/personal coach (krachttraining en conditietraining) voor vrouwen in Limburg.

Onze praktijkruimte ligt in Limburg: Diepenbeek, vlak bij Hasselt, Genk, Zonhoven en Bilzen.


Wij zijn gespecialiseerd in:

- Pre- en postnatale fitness. Wil je terug sporten na de zwangerschap? Dan moet je eerst zorgen dat je bekkenbodemspieren terug sterk worden. Je bekkenbodemspieren trainen zal sporten na de bevalling veilig maken.

Dus ben je van plan om zwanger te worden en wil je fit zijn tijdens de zwangerschap. Of ben je juist bevallen en wil je je buikspieren na de zwangerschap terug trainen?

Heb je vragen over welke fitness-, krachtoefeningen of conditieoefeningen je wel of niet mag doen? Wil je exact weten hoe je voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap fit en sterk wil zijn? Kom dan zeker eens langs bij Muscula!

- Wij geven ook fitness aan vrouwen die last hebben van rugpijn, kniepijn, pijn aan de nek of last hebben van een hernia.

Heb je last van lage rugpijn, kniepijn of pijn aan de nek?

Dan is het zeer belangrijk dat je krachttraining doet vanuit een correcte basispositie. Als je de krachtoefeningen niet correct uitvoert kan je nog meer last krijgen van blessures. Als de krachttraining correct wordt uitgevoerd, ga je die klachten juist verminderen of zelfs helemaal uitschakelen! Wij geven aangepaste en verantwoorde oefeningen om rugklachten of andere klachten te verminderen.

- Je wordt begeleid door universitair geschoolde en ervaren personal coaches die zich bovendien constant bijscholen. De juiste begeleiding is zeer belangrijk om op een veilige en verantwoorde manier terug te sporten na de bevalling of om te sporten na een blessure.

- Veel vrouwen fitnessen nog op de foute manier om hun specifiek doel te bereiken.

Wat is jouw fitness doel?

Toename in kracht, conditie verbeteren, terug fit na de zwangerschap, fit tijdens de zwangerschap of spieropbouw na de zwangerschap, bekkenbodemspieren trainen na de bevalling, verminderen van rugpijn, kniepijn of nekpijn, terug sporten na een hernia, wil je meer spieren, vetpercentage naar beneden, afvallen zonder dieet of een beter zelfbeeld?

Zoek je professionele fitnessbegeleiding in Limburg en meer bepaald de regio Hasselt-Bilzen-Genk-Diepenbeek-Zonhoven? Twijfel niet langer en neem contact met ons op!


179 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page