Veel vrouwen krijgen te maken met bekkenbodemproblemen, zeker na de zwangerschap. Tijdens het sporten kunnen de symptomen meer tot uiting komen. Spijtig genoeg vermijden ze daardoor soms elke vorm van sport. Bewegingen zoals sit-ups, V-ups,.. kunnen neerwaartse druk veroorzaken op de bekkenbodemspieren. Een correcte houding, goede ademhaling en meer aandacht voor de diepere buikspieren zijn erg belangrijk.
Wij streven ernaar om vrouwen met bekkenbodemproblemen op een correcte manier te leren bewegen zodat het de gezondheid van de bekkenbodem ( en de algemene gezondheid) ten goede komt. We willen ze ook bewust maken dat het niet alleen belangrijk is welke oefeningen je moet doen. De correcte uitvoering is minstens even belangrijk!
Ben je na je bevalling naar een gespecialiseerde bekkenbodemkinesist gegaan? Top! Dan heb je geleerd om op een correcte manier je bekkenbodemspieren op te spannen. Wij gaan hier verder mee aan de slag en leren je bekkenbodemspieren te integreren bij verschillende oefeningen zoals squat, pompen, lopen, ... . Want het is niet omdat je in lig, zonder weerstand je bekkenbodemspieren kan opspannen, dat je dit ook doet als je bijvoorbeeld een kind optilt of gaat joggen!
Wist je trouwens dat een verkeerde houding (bekken te veel naar voor of achter kantelen, borst te veel naar voor) de werking van je bekkenbodem in het gedrang kan brengen?
Kort en bondig uitgelegd:
Je bekkenbodemspieren en middenrif moeten mooi boven elkaar staan. Bij het inademen beweegt het middenrif naar onder, en dat doet de bekkenbodem ook (hier ontspan je de bekkenbodemspieren). Tijdens het uitademen beweegt het middenrif naar boven, en dat doet de bekkenbodem ook (hier span je de bekkenbodemspieren op).
Staat je middenrif bijvoorbeeld vooraan meer naar boven gericht door een holle rug, dan valt het ademhalingssysteem in duigen en kan zowel het middenrif als de bekkenbodem niet op een correcte manier bewegen.
Je bekkenbodemspieren kunnen ook te gespannen zijn! Een constante spanning op je bekkenbodemspieren is ook niet goed. Een spier moet zich eerst kunnen ontspannen waarop een goede, sterke contractie kan volgen. Geen goede ontspanning betekent geen sterke contractie! Dus als je een te gespannen bekkenbodem hebt kan je ook last hebben van het lekken van urine tijdens niezen, lopen of tillen!
Een te gespannen bekkenbodem kan het gevolg zijn van te zwakke buik en bilspieren. Je bekkenbodemspieren gaan dus extra hun best moeten doen om je bekken te stabiliseren. Je bekkenbodem zal dus de taak van je buik- en bilspieren overnemen.
Een te gespannen bekkenbodem kan ook het gevolg zijn van constant, te lang en te veel de 'kegels' (oefening voor bekkenbodemspieren op te spannen) te houden.
Vrouwen die niet naar een gespecialiseerde kine zijn geweest zijn soms onzeker over het feit of ze hun bekkenbodem goed kunnen opspannen of ontspannen.
Mijn advies:
- Ga naar een bekkenbodemkinesist na je bevalling. Ook als je geen symptomen hebt na de zwangerschap. Het zou wel eens kunnen dat de symptomen pas in de menopauze naar boven komen!
-Ontdek of je je bekkenbodemspieren goed kan opspannen en ontspannen.
-Integreer de oefeningen in je dagelijkse leven en fitnessbewegingen. Leer een correcte houding tijdens het lopen, squatten, pompen,...
Zo leer je op de juiste manier je 'intra-abdominale druk' verdelen.
(Zie: 360 graden ademhaling in plaats van buikademhaling. In het filmpje hieronder kan je al zien dat tijdens het inademen niet enkel de buik naar voor beweegt maar ook je zijkant naar buiten moet bewegen. Je rug moet ook 'naar buiten toe' bewegen tijdens het inademen. Een instructiefilmpje hierover volgt dus hou onze Facebookpagina in het oog!).
- Bouw alles rustig op (van alle oefeningen zijn er verschillende progressies!)
- Last but not least: Leer je buikspieren correct opspannen, met de correcte ademhaling, met de met juiste sequentie, zorg ervoor dat je onderste diepe buikspieren en je bekkenbodemspieren even sterk zijn als je andere buikspieren!
Een hele boterham niet? Maar super interessant! Wij helpen je graag!
Over Muscula:
• Gespecialiseerd in fitness voor vrouwen (krachttraining en uithoudingstraining).
• Pre- en postnatale fitness: fit voor, tijdens en na de zwangerschap. Extra aandacht voor het trainen van bekkenbodemspieren en buikspieroefeningen na de bevalling.
• Universitair geschoolde trainsters.
• Personal training, small group personal training en voedingsadvies.
• Fitness in Limburg: Diepenbeek dicht bij Hasselt, Bilzen en Genk.
Meer info:
Bij muscula vind je de geschikte fitness coach/personal coach (krachttraining en conditietraining) voor vrouwen in Limburg.
Onze praktijkruimte ligt in Limburg: Diepenbeek, vlak bij Hasselt, Genk, zonhoven en Bilzen.
Wij zijn gespecialiseerd in:
- Pre- en postnatale fitness. Wil je terug sporten na de zwangerschap? Dan moet je eerst zorgen dat je bekkenbodemspieren terug sterk worden. Je bekkenbodemspieren trainen zal sporten na de bevalling veilig maken.
Dus ben je van plan om zwanger te worden en wil je fit zijn tijdens de zwangerschap. Of ben je juist bevallen en wil je je buikspieren na de zwangerschap terug trainen?
Heb je vragen over welke fitness-, krachtoefeningen of conditieoefeningen je wel of niet mag doen? Wil je exact weten hoe je voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap fit en sterk wil zijn? Kom dan zeker eens langs bij Muscula!
- Wij geven ook fitness aan vrouwen die last hebben van rugpijn, kniepijn, pijn aan de nek of last hebben van een hernia.
Heb je last van lage rugpijn, kniepijn of pijn aan de nek?
Dan is het zeer belangrijk dat je krachttraining doet vanuit een correcte basispositie. Als je de krachtoefeningen niet correct uitvoert kan je nog meer last krijgen van blessures. Als de krachttraining correct wordt uitgevoerd, ga je die klachten juist verminderen of zelfs helemaal uitschakelen! Wij geven aangepaste en verantwoorde oefeningen om rugklachten of andere klachten te verminderen.
- Je wordt begeleid door universitair geschoolde en ervaren personal coaches die zich bovendien constant bijscholen. De juiste begeleiding is zeer belangrijk om op een veilige en verantwoorde manier terug te sporten na de bevalling of om te sporten na een blessure.
- Veel vrouwen fitnessen nog op de foute manier om hun specifiek doel te bereiken.
Wat is jouw fitness doel?
Toename in kracht, conditie verbeteren, terug fit na de zwangerschap, fit tijdens de zwangerschap of spieropbouw na de zwangerschap, bekkenbodemspieren trainen na de bevalling, verminderen van rugpijn, kniepijn of nekpijn, terug sporten na een hernia, wil je meer spieren, vetpercentage naar beneden, afvallen zonder dieet of een beter zelfbeeld?
Zoek je professionele fitnessbegeleiding in Limburg en meer bepaald de regio Hasselt-Bilzen-Genk-Diepenbeek-Zonhoven? Twijfel niet langer en neem contact met ons op!
**De Beste Kapper in Nijmegen: Een Complete Gids voor Jouw Perfecte Kapsel**
Nijmegen, de oudste stad van Nederland, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, bruisende cultuur, en… geweldige kappers! Of je nu op zoek bent naar een trendy knipbeurt, een frisse kleurbehandeling, of een compleet nieuwe look, de kappers in Nijmegen bieden een breed scala aan diensten die aan al jouw wensen voldoen. Maar hoe vind je nu de kapper die het beste bij jou past? In deze blogpost neem ik je mee op een reis door de wereld van de kapsalons in Nijmegen en ontdek je waar je moet zijn voor dat perfecte kapsel.
### Waarom is een goede kapper belangrijk?
Het kiezen van de juiste kapper is meer…