top of page
Zoeken

Hoe ga jij jouw doel bereiken?

Bijgewerkt op: 4 feb. 2020



Hoe vaak heb je al doelen gesteld en ze niet bereikt om dan teleurgesteld te zijn in jezelf?


Dit gebeurt bij veel van ons, en het probleem ligt meestal niet aan het feit dat we gefaald hebben of niet hard genoeg hebben gewerkt. Onze doelen waren gewoon niet duidelijk omschreven. We hadden geen effectieve 'routekaart' naar ons eindresultaat.


Door het beschrijven van je doelen moet je in staat zijn om precies vast te stellen wat je wil bereiken en vooral hoe je er moet komen. In dit artikel leren we je precies hoe je jezelf kunt instellen voor succes!


Op resultaat gebaseerde doelen:


Wanneer de meeste mensen doelen stellen, kiezen ze een uitkomst die ze willen bereiken. Voorbeelden van doelen gericht op het eindresultaat:

- verliezen van vijf kilo

- je eigen lichaamsgewicht kunnen squatten

-1 chin-up doen

- meer slapen

- meer lichaamsbeweging


Het behalen van dit soort doelstellingen heb je niet 100% onder controle. Deze doelen laten de belangrijkste details en stapsgewijze instructies weg. Een deel van de ‘routekaart’ ontbreekt.


Wij zijn een grotere voorstander van voorwaarden en gedrag creëren die jouw uitkomst waarschijnlijker maken:


Gedragsgerichte doelen


Gedragsgerichte doelen zijn een sterker alternatief voor op resultaten gebaseerde doelen en bieden je de routekaart van acties die je kan nemen. Dit soort doelen plaatst je in de stoel van de bestuurder en beid je meer controle over het proces om je doel te bereiken. In feite is de hele focus van op gedrag gebaseerde doelen het proces zelf.


Door precies te onderzoeken wat je wil bereiken (je uitkomst) en waarom het belangrijk voor is voor jou, is het gemakkelijker om de stappen te identificeren die het bereiken van uw doel waarschijnlijker maken.

Met deze aanpak zal je meestal een positievere mindset hebben, omdat je steeds kleine "winsten" behaalt telkens je een kleine stap naar je doel neemt. Al deze dingen leiden je naar meer succes.


Voorbeeld:

Resultaat gericht doel: meer niet trainings gerelateerde lichaamsbeweging.

Op gedragsgericht doel kan dan zijn: 2x per week met de fiets naar werk, 3x per week tijdens de middagpauze een wandeling maken, de kinderen te voet naar school brengen,...


Resultaat gericht doel: Verliezen van 5 kg.

Op gedragsgericht doel kan dan zijn:

- Meer niet geralateerde lichaamsbeweging door elke dag 10000 stappen te zetten.

- Niet meer snacken na het avondeten en porties onder controle houden (bij elke maaltijd een handpalm proteïne een derde bord gronten en een kopje koolhydraten).

- Elke week minstens 3x30 min. krachttraining.

- Tijdens de week tussen 22 en 23u gaan slapen.



Big Rock - Small Rocks


Als we op zoek zijn naar gedragsgerelateerde doelen, raden we je aan eerst aandacht te besteden aan wat wij beschouwen als de 'The big rocks', die de basis vormen voor een gezonde levensstijl. Big rocks zijn onder meer voldoende herstellende slaap krijgen, genoeg water drinken, stress beheersen, voedzaam eten, zinvol bewegen en deze dingen consequent doen.

Als je deze gewoonten (dus de 'big rocks') niet consequent kunt toepassen, de "small rocks" (zoals het kiezen van crème voor je koffie of niet, het nemen van een supplement om vetten te verbranden, …) niet van invloed zijn op je vermogen om resultaten te behalen.

Streef langdurige gezonde gewoontes na, begin met kleine gedragsveranderingen!


Een aantal voorbeelden:


Als je doel is meer water te drinken kan je gedragsgebaseerd doel zijn: telkens als ik mijn tanden poets drink ik een glas water.

Dit is een zeer eenvoudige stap, gekoppeld aan een gedrag dat je al doet. Dit kan je consequent volhouden.


Als je doel is om fitter te zijn kan je gedrags gebaseerd doel zijn: elke week 3x20 min. krachttraining doen en elke dag 10000 stappen zetten. Nu nog een stappenteller kopen en je trainingen inplannen en je bent vertrokken!

Dit is beter dan 2 weken elke dag 1 a 2 uur te trainen en het dan moeten opgeven omdat dit niet rijmt met je gezinsleven.


Als je gezonder wil eten kan je gedragsgebaseerd doel zijn: bij elke maaltijd 1-2 porties groenten toevoegen zo groot als een vuist. Nu nog zorgen dat er groenten in huis aanwezig zijn door bijvoorbeeld elke vrijdagavond inkopen te doen en je kan starten

Dit is beter een week sapjesdieet te volgen en daarna over te schakelen naar je oud voedingspatroon.


Bij muscula helpen we jou om een routekaart te maken om jouw doelen te bereiken. Deze routekaart is voor iedereen anders, ook al heb je dezelfde doelen!





Over Muscula:


• Gespecialiseerd in fitness voor vrouwen (krachttraining en uithoudingstraining).

• Pre- en postnatale fitness: fit voor, tijdens en na de zwangerschap. Extra aandacht voor het trainen van bekkenbodemspieren en buikspieroefeningen na de bevalling.

• Universitair geschoolde trainsters.

• Personal training, small group personal training en voedingsadvies.

• Fitness in Limburg: Diepenbeek dicht bij Hasselt, Bilzen en Genk.

Meer info:


Bij muscula vind je de geschikte fitness coach/personal coach (krachttraining en conditietraining) voor vrouwen in Limburg.

Onze praktijkruimte ligt in Limburg: Diepenbeek, vlak bij Hasselt, Genk, zonhoven en Bilzen.

Wij zijn gespecialiseerd in:

- Pre- en postnatale fitness. Wil je terug sporten na de zwangerschap? Dan moet je eerst zorgen dat je bekkenbodemspieren terug sterk worden. Je bekkenbodemspieren trainen zal sporten na de bevalling veilig maken.

Dus ben je van plan om zwanger te worden en wil je fit zijn tijdens de zwangerschap. Of ben je juist bevallen en wil je je buikspieren na de zwangerschap terug trainen?

Heb je vragen over welke fitness-, krachtoefeningen of conditieoefeningen je wel of niet mag doen? Wil je exact weten hoe je voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap fit en sterk wil zijn? Kom dan zeker eens langs bij Muscula!

- Wij geven ook fitness aan vrouwen die last hebben van rugpijn, kniepijn, pijn aan de nek of last hebben van een hernia.

Heb je last van lage rugpijn, kniepijn of pijn aan de nek?

Dan is het zeer belangrijk dat je krachttraining doet vanuit een correcte basispositie. Als je de krachtoefeningen niet correct uitvoert kan je nog meer last krijgen van blessures. Als de krachttraining correct wordt uitgevoerd, ga je die klachten juist verminderen of zelfs helemaal uitschakelen! Wij geven aangepaste en verantwoorde oefeningen om rugklachten of andere klachten te verminderen.

- Je wordt begeleid door universitair geschoolde en ervaren personal coaches die zich bovendien constant bijscholen. De juiste begeleiding is zeer belangrijk om op een veilige en verantwoorde manier terug te sporten na de bevalling of om te sporten na een blessure.

- Veel vrouwen fitnessen nog op de foute manier om hun specifiek doel te bereiken.

Wat is jouw fitness doel?

Toename in kracht, conditie verbeteren, terug fit na de zwangerschap, fit tijdens de zwangerschap of spieropbouw na de zwangerschap, bekkenbodemspieren trainen na de bevalling, verminderen van rugpijn, kniepijn of nekpijn, terug sporten na een hernia, wil je meer spieren, vetpercentage naar beneden, afvallen zonder dieet of een beter zelfbeeld?

Zoek je professionele fitnessbegeleiding in Limburg en meer bepaald de regio Hasselt-Bilzen-Genk-Diepenbeek-Zonhoven? Twijfel niet langer en neem contact met ons op!





119 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page