top of page
Zoeken

Waarom krachttraining voor vrouwen?

Bijgewerkt op: 2 mrt. 2020

Er is al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de resultaten van krachttraining onder mannen en vrouwen. Een aantal opmerkelijke resultaten lees je hieronder. Als je daarna nog niet gemotiveerd bent, dan weten wij het ook niet meer
Je krijgt over het algemeen veel meer zelfvertrouwen en je lichaamshouding gaat meer zelfvertrouwen uitstralen. Dit komt door de ontwikkeling van de spieren, en in de meeste gevallen zie je een verbetering van je houding. Je zult merken dat je rechter gaat zitten en niet meer met je schouders naar voren leunt. De strijd met gewichten in de sportschool levert je dus meer zelfvertrouwen op en geeft doorzettingsvermogen, respect voor jezelf en een hoop daadkracht. Er zijn maar weinig andere manieren om zo’n positieve invloed op jezelf uit te oefenen.


Je kracht wordt over het algemeen een stuk sterker. Wetenschappelijke artikelen hebben aangetoond dat de kracht van een vrouw met maar liefst 30 tot 50 procent verhoogd kan worden bij het doen van krachttraining met middelzware gewichten. Deze extra kracht maakt het makkelijker om dagelijkse activiteiten uit te voeren zonder dat je snel moe wordt, zoals je kind optillen of zware boodschappen dragen.


Tegen de tijd dat je de middelbare school verlaat, heb je de hoogste botmineraaldichtheid bereikt die je ooit zult hebben - tenzij je aan krachttraining doet. Onderzoek heeft uitgewezen dat krachttraining “spinale botdichtheid kan verhogen met 13 procent in zes maanden.” Dus krachttraining is een krachtig hulpmiddel tegen osteoporose, oftewel botontkalking.


Ook je geestelijke gezondheid wordt een stuk beter wanneer je als vrouw regelmatig naar de fitness gaat. Uit wetenschappelijk onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat krachttraining gedurende 10 weken de symptomen van klinische depressie vermindert, met meer succes dan de standaard therapie.


Je vetbranding zal een stuk hoger zijn wanneer je aan krachttraining doet. Door de opbouw van spieren zal je stofwisseling hoger worden, wat leidt tot een snellere vetbranding. Krachttraining is daarom een uitstekende manier om af te vallen!


Je hebt minder kans op blessures en je lichaam wordt een stuk atletischer. Met name het op de juiste manier trainen van je billen zorgt ervoor dat je veel stabieler, sterker en explosiever wordt en hierdoor beter presteert in andere sporten. Deze sterke billen kunnen daarnaast veel knieklachten en rugklachten en blessures voorkomen.


De kans op hartziektes en andere ziektes als diabetes is aanzienlijk lager. Krachttraining zal je cholesterolprofiel en je bloeddruk verbeteren volgens recent onderzoek. Natuurlijk moet je trainingsprogramma ook cardio-oefeningen (zoals joggen bijvoorbeeld) en flexibiliteitstraining (nooit vergeten te rekken!) bevatten om van alle voordelen te kunnen genieten. Daarnaast is ouderdomsdiabetes een groeiend probleem voor zowel vrouwen als mannen. Onderzoek wijst uit dat krachttraining glucoseverbruik in het lichaam in vier maanden kan verhogen met maar liefst 23 procent.

-

73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page