top of page
Zoeken

Zorg goed voor jezelf !

Bijgewerkt op: 4 feb 2020

'Self-care’ of zelfzorg is de laatste jaren een populair woord geworden. Als je de hashtag #selfcare op sociale media opzoekt, vind je bijna 10 miljoen berichten met foto's variërend van pedicures, massages en vakanties tot pizza's, flessen wijn, koekjes en ontbijt aan bed.


Maar wat is "self-care" nu eigenlijk?


Dr. Kara Mohr, Doctor in filosofie en gedragsveranderingsexperte beschrijft het als volgt:

Self-care opties zijn keuzes die uw fysieke, mentale of emotionele gezondheid verbeteren en u naar het gewenste resultaat brengen.


Zelfzorgkeuzes helpen je vooruit.


Wat "vooruit" betekent, is iets dat alleen jij kunt bepalen op basis van je persoonlijke voorkeuren, gewenste resultaten en wat je op een bepaalde dag nodig hebt. Masseren kan bijvoorbeeld een vorm van zelfzorg zijn dat je op een bepaalde dag dichter naar je gewenste resultaten brengt. Het doen van een uitdagende trainingssessie kan de zelfzorg zijn die je op een andere dag vooruit helpt.


In tegenstelling tot wat vaak op sociale media wordt getoond, is zelfzorg bijna altijd minder glamoureus dan bubbelbaden, massages en pedicures. Echte zelfzorgkeuzes zijn meestal niet de gemakkelijkste keuzes.


Voorbeelden van zelfzorg:


- voedzaam eten en dit vaker wel dan niet

- voldoende water drinken

- een sociale uitnodiging weigeren omdat je tijd voor jezelf nodig hebt

- een wandeling maken

- kiezen om vroeg te gaan slapen in plaats van nog een avondje uit

- persoonlijke ontwikkeling nastreven

- gaan voor een nieuwe studie

- hulp zoeken in de geestelijke gezondheidszorg


Handelingen van zelfzorg zijn een investering in jouw toekomst.


Wanneer zelfzorg in iets anders verandert..


Hoewel zelfzorg er voor iedereen anders uit zal zien op basis van persoonlijke omstandigheden, kan het gemakkelijk zijn om zelfzorg te verwarren met gedrag dat niet je beste zelf zal dienen. Of gedrag dat je zelfs kan verwijderen van je doel.


Het verschil tussen zelfzorg en zelfcomfort:


Keuzes van zelfcomfort houden meestal zaken in die op dit moment "gemakkelijker" zijn, zoals een training overslaan, nog een glas wijn nemen wanneer je besloten hebt dat je er maar één zou hebben, broodnodige slaap opofferen voor meer televisie of sociale media, enz. .


Indien je vaak genoeg kiest voor zelfcomfort, houdt het je precies waar je nu bent, in plaats van vooruit te gaan naar je gewenste resultaat.

Er is op zich niets verkeerd aan zelfcomfort en iedereen kiest hiervan tijd tot tijd voor.

Het belangrijkste is dat je de keuze bewust neemt en dat je het echt de moeite waard vindt op dat moment.


Wanneer zelfcomfort in zelfgenoegzaamheid verandert...


Zelfgenoegzaamheid, genotzucht of toegeeflijkheid is zelfcomfort naar extreme niveaus gebracht. Zelfcomfort maar dan in buitensporige hoeveelheden.


Bijvoorbeeld:


Zelfzorg: Vroeg gaan slapen omdat je moe bent.

Zelfcomfort: Toch nog een aflevering op televisie kijken omdat je gezellig wil samen zijn met je geliefde.

Zelfgenoegzaamheid: Nog een aantal afleveringen kijken en dan volledig uitgeput naar bed gaan zodat de volgende dag je planning geruïneerd is.


Zelfzorg: Een stuk fruit eten.

Zelfcomfort: Een brownie eten.

Zelfgenoegzaamheid: De hele doos brownies leegeten.

Als we dit vaak genoeg doen, worden we door deze keuzes achteruit gezet, weg van ons gewenste resultaat.


Hoe zit het met beweging?


Beweging of training, dat doorgaans als zelfzorg wordt beschouwd, kan ook in de categorie zelfcomfort of zelfs zelfgenoegzaamheid vallen.

Als iemand bijvoorbeeld extreem veel lichaamsbeweging gebruikt als copingmechanisme in plaats van te werken aan de onderliggende problemen. Of als een persoon deelneemt aan extreme hoeveelheden lichaamsbeweging om zichzelf te straffen voor wat hij/zij at.

Alleen jij weet of jouw training ervoor zorgt dat je de beste versie van jezelf bent en in welk geval het een uitstekende vorm van zelfzorg is!


Wanneer kies je voor zelfzorg en wanneer voor zelfcomfort?


Dat kies jij zelf en is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt op dat moment. Je kan bewust keuzes maken over wat echt de moeite waard is, en wat niet.

Ik weet bijvoorbeeld dat scrollen op sociale media of tv kijken in plaats van naar bed gaan nooit de moeite waard is voor mij. Het hebben van een glas wijn wanneer ik met vrienden aan het eten ben, is bijna altijd de moeite waard. Beide keuzes vallen onder de categorie zelfcomfort.


Zo kan je voor jezelf steeds de afweging maken wat voor jouw zelfzorg of zelfcomfort is. Kies zeker op tijd en stond voor zelfcomfort, maar kies hiervoor als dat voor jouw ook echt de moeite waard is. Wanneer je steeds vaker voor zelfzorg kiest, zal je je hier op lange termijn zowel lichamelijk als geestelijk beter door voelen.






Over Muscula:


• Gespecialiseerd in fitness voor vrouwen (krachttraining en uithoudingstraining).

• Pre- en postnatale fitness: fit voor, tijdens en na de zwangerschap. Extra aandacht voor het trainen van bekkenbodemspieren en buikspieroefeningen na de bevalling.

• Universitair geschoolde trainsters.

• Personal training, small group personal training en voedingsadvies.

• Fitness in Limburg: Diepenbeek dicht bij Hasselt, Bilzen en Genk.


Meer info:


Bij muscula vind je de geschikte fitness coach/personal coach (krachttraining en conditietraining) voor vrouwen in Limburg.

Onze praktijkruimte ligt in Limburg: Diepenbeek, vlak bij Hasselt, Genk, zonhoven en Bilzen.


Wij zijn gespecialiseerd in:


- Pre- en postnatale fitness. Wil je terug sporten na de zwangerschap? Dan moet je eerst zorgen dat je bekkenbodemspieren terug sterk worden. Je bekkenbodemspieren trainen zal sporten na de bevalling veilig maken.

Dus ben je van plan om zwanger te worden en wil je fit zijn tijdens de zwangerschap. Of ben je juist bevallen en wil je je buikspieren na de zwangerschap terug trainen?

Heb je vragen over welke fitness-, krachtoefeningen of conditieoefeningen je wel of niet mag doen? Wil je exact weten hoe je voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de zwangerschap fit en sterk wil zijn? Kom dan zeker eens langs bij Muscula!

- Wij geven ook fitness aan vrouwen die last hebben van rugpijn, kniepijn, pijn aan de nek of last hebben van een hernia.

Heb je last van lage rugpijn, kniepijn of pijn aan de nek?

Dan is het zeer belangrijk dat je krachttraining doet vanuit een correcte basispositie. Als je de krachtoefeningen niet correct uitvoert kan je nog meer last krijgen van blessures. Als de krachttraining correct wordt uitgevoerd, ga je die klachten juist verminderen of zelfs helemaal uitschakelen! Wij geven aangepaste en verantwoorde oefeningen om rugklachten of andere klachten te verminderen.

- Je wordt begeleid door universitair geschoolde en ervaren personal coaches die zich bovendien constant bijscholen. De juiste begeleiding is zeer belangrijk om op een veilige en verantwoorde manier terug te sporten na de bevalling of om te sporten na een blessure.

- Veel vrouwen fitnessen nog op de foute manier om hun specifiek doel te bereiken.

Wat is jouw fitness doel?

Toename in kracht, conditie verbeteren, terug fit na de zwangerschap, fit tijdens de zwangerschap of spieropbouw na de zwangerschap, bekkenbodemspieren trainen na de bevalling, verminderen van rugpijn, kniepijn of nekpijn, terug sporten na een hernia, wil je meer spieren, vetpercentage naar beneden, afvallen zonder dieet of een beter zelfbeeld?

Zoek je professionele fitnessbegeleiding in Limburg en meer bepaald de regio Hasselt-Bilzen-Genk-Diepenbeek-Zonhoven? Twijfel niet langer en neem contact met ons op!

41 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page